07 december 2008

Cranberry-pecannoten swirl

Cranberry-pecannoten swirl

Dit brood is zo lekker! Helaas heb ik het niet zelf verzonnen, als dat wel zo was zou ik er rijk en beroemd mee kunnen worden. Edit 2018: De site waar ik het recept op heb gevonden bestaat inmiddels niet meer.

Voor dit brood wordt een ronde vorm gebruikt van 30 cm Ø. Toevallig (nou ja toevallig .....) heb ik die in de kast staan. In plaats van 1 groot brood kan je natuurlijk ook twee kleinere broden maken. Gebruik dan 2 vormen van 20 - 22 cm.

Vers uit de oven - wel eerst iets laten afkoelen - het lekkerst. Invriezen gaat ook prima.

Dit brood is één van mijn inzendingen voor het Foodblog-event December.

Cranberry-pecannoten swirl

Cranberry-pecannoten swirl

Deeg:

  • 120 gram water
  • 120 ml melk
  • 110 gram zachte ongezouten roomboter
  • 100 gram suiker
  • 8 gram droge gist
  • 1 groot ei, geklutst
  • ± 520 gram tarwebloem
  • 9 gram zout
Vulling 1:
  • 130 gram gedroogde cranberries
  • 100 gram pecannoten, gehakt
Vulling 2:
  • 55 gram zachte ongezouten boter
  • 100 gram suiker
  • 2 theelepels kaneel
Afwerking:
  • 1 eigeel
  • 1 eetlepel melk
Verder:
  • bak(vlaai)vorm van 30 cm of 2 vormen van 20 - 22 cm, bij voorkeur met losse bodem of een springvorm
Doe het water, de melk en de boter in een steelpannetje en verwarm zachtjes tot de boter gesmolten is. Of doe alles in een maatbeker en verwarm in de magnetron tot de boter gesmolten is. Laat afkoelen tot ± 40 ºC.

Doe het mengsel samen met de suiker in de kom van een standmixer en meng met de platte klopper tot de suiker gesmolten is. Voeg de helft van de bloem toe en mix tot een glad mengsel. Voeg de gist en het losgeklopte ei toe en mix weer tot een glad mengsel. Voeg de resterende bloem in gedeelten toe. Verwissel de platte klopper voor de deeghaak. Voeg nu pas het zout toe.
Mix in ± 15 minuten tot een soepel, maar nog wel kleverig deeg. Het blijft plakken aan de wand en de bodem. Schraap af en toe de wand schoon met een deegschraper. Weersta de neiging om meer bloem toe te voegen, het deeg blijft plakkerig zelfs tot het einde van de kneedtijd.

Vet je handen en een deegmatje/werkplek met wat olie in en stort het deeg hierop. Maak er een bol van. Je zult nu merken dat ondanks dat het deeg er plakkerig uit ziet het eigenlijk wel mee valt: het voelt soepel en elastisch aan.

Doe het deeg over in een met wat olie ingevette kom, 1 keer keren zodat beide kanten met olie bedekt zijn. Laat afgedekt 1½ - 2 uur rijzen. Het deeg zal niet in volume verdubbelen.

Stort het deeg op een ingevette werkplek en druk het deeg uit tot een rechthoek. Verdeel de cranberries en gehakte pecannoten erover.

Cranberry-pecannoten swirl

Vouw in 3-en. Druk weer wat platter en nogmaals vouwen, herhalen dit tot de vulling goed door het deeg verdeeld is.

Cranberry-pecannoten swirl

Laat het deeg afgedekt ± 25 minuten liggen. Rol het dan met een deegroller uit tot een lap van ± 30 x 40 cm.

Cranberry-pecannoten swirl

Verdeel de zachte boter (met je vingers) over de deeglap, laat de randen vrij. Meng de suiker met de kaneel en strooi over de deeglap. Snij het deeg in repen van 2 - 2,5 cm breed. Rol de middelste reep deeg op.

Cranberry-pecannoten swirl

Leg het deegrolletje in het midden van de bakvorm.

Cranberry-pecannoten swirl

Rol de andere deegrepen één voor één om het middelste stuk deeg heen.

Cranberry-pecannoten swirl

Deg af met ingevet folie/bakmatje en laat ± 1 uur rijzen. Verwarm intussen de oven op 190 ºC.
Meng eigeel met melk en bestrijk het brood hiermee. Bak in het midden van de oven in ± 30 minuten gaar en bruin. Eventueel afdekken met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt. Zet de bakvorm op een rooster en verwijder de buitenrand.

Cranberry-pecannoten swirl

Iets af laten koelen, in punten snijden en smullen maar ......

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Arden, het ziet er weer heerlijk uit en wat een leuke manier van oprollen. Lekker hoor, al die cranberrie recepten. Daar ga ik deze winter fijn mee aan de slag.

Anoniem zei

Vandaag dit brood gebakken; ziet er net zo mooi uit en is werkelijk heerlijk! Het recept werkte voortreffelijk en klopte als een bus. Hartelijk dank dus maar weer!
Groeten,
Monica H.
PS. ook de appel-cranberry compote gemaakt; ook al zo lekker als beschreven!

Anoniem zei

Net uit de oven en nu al bij de koffie. Echt heel lekker. Ik heb alleen van elke reep een apart swirltje gemaakt ipv één grote swirl in de vorm van 30 cm. Zag er erg mooi uit. Wel nog een technische vraag: Hoe kan het dat het deeg die eerste anderhalf á 2 uur helemaal niet rijst? Je geeft het zelf aan in te begeleidende text maar ik ben verbaasd.Er zit toch gist en alles in. Het komt pas in de oven mooi in vorm.
Ruikt ook zo lekker en is gelukkig niet zo zoet als de originele 'cinnamon buns'waar dit waarschijnlijk een afleiding van is. Een blijvertje, bedankt Arden.

Levine zei

Dat komt omdat er veel suiker en boter in het deeg is verwerkt, daardoor wordt de rijs vertraagd.

Anoniem zei

Ik denk dat ik iets niet goed heb gedaan...Bij mij was het deeg heel erg gerezen (bijna verdubbelt). In de over is zelfs over de randen van de vorm heen gegaan. Het is misschien niet helemaal geworden zoals het moest maar het was heerlij...zoo zacht, als een sponge. Heerlijk!

Val zei

Bij mij was het deeg ook helemaal over de rand van de kom gerezen..misschien te warm weggezet? Nouja, maakt niet uit want het uiteindelijke resultaat was fantastisch! Bij gebrek aan cranberry's heb ik wel rozijnen gebruikt..maar wat een lekker brood. Dank voor recept!

Anoniem zei

Dit is het tweede brood van deze site dat ik heb gebakken. Beiden waren super gelukt (dankzij de geweldige recepten), maar dit cranberrybrood was echt fantastisch! Ik heb het trouwens zonder noten gemaakt, wel extra bessen toegevoegd. Heerlijk! Dank je wel!

Caroline Brouwer zei

Ik heb vandaag dit recept gemaakt. Yummy wat lekker en het recept klopte weer helemaal. Bedankt!

Anoniem zei

Hoi levine,

Dinsdag in de planning om dit recept eens te proberen...na de krentenbolletjes die overigens heerlijk waren! Ik vraag me alleen of of het heel precies komt om het eerste mengsel af te laten koelen tot 40 graden. Ik heb namelijk geen thermometer om dit bij te houden.

Groetjes Karin

Levine zei

@Karin: excuses voor de late reactie. Het mengsel mag niet warmer zijn anders gaat de gist dood.

Unknown zei

Ziet er heerlijk uit. Kan dit ook gemaakt worden met speltbloem of rijstebloem of iets dergelijks?

Levine zei

Maaike: je kunt ook speltbloem gebruiken. Rijstebloem bevat geen gluten en daarom kun je het niet gebruiken om brood mee te bakken.

Anoniem zei

Vanmiddag gebakken. Geen tarwe, maar spelt, in plaats van suiker in het deeg 50 gram maple syrup gebruikt, de helft van de cranberries vervangen met rozijntjes en geen 100 gram suiker als vulling, maar 50. Perfect gelukt en smaakt heeeerlijk :)