29 december 2014

Soep van wilde paddenstoelen met hazelnoten

Soep van wilde paddenstoelen met hazelnoten

Het was eigenlijk de bedoeling om deze soep op 1e kerstdag als voorgerecht te serveren, maar omdat schoondochter Anastasia ook haar inmiddels befaamde Russische haringsalade ging maken hebben we de soep achterwege gelaten. Maar goed ook, want het is een vullend soepje constateerden we een eergisteren toen we het samen met een snee zelfgebakken desembrood als avondmaaltijd aten.

Mocht je deze soep als voor- of tussengerecht serveren hou er dan rekening mee dat de soep goed vult. Serveer in kleine kommetjes. Onderstaande hoeveelheid is genoeg voor 6 porties.

Wilde paddenstoelen zijn vrij prijzig. Ik betaalde voor een bakje van 250 gram met daarin een mix van verschillende soorten iets meer dan 5 euro. In plaats van wilde paddenstoelen kun je ook mengsel van kastanje- of mergelchampignons, shiitakes, oesterzwammen en eventueel cantharellen gebruiken. De smaak van de soep wordt dan uiteraard anders.

Het recept stond, net als de Tarte tatin van sjalot, vorige week op de site van de Libelle en is van de hand van Yvette van Boven.

Soep van wilde paddenstoelen met hazelnoten
  • 50 gram gedroogde porcini
  • 750 ml lauwwarm water
  • 60 gram sjalotjes, fijngehakt
  • 50 gram boter
  • snuf zout
  • 500 gram mix van verschillende wilde paddenstoelen, schoongemaakt
  • 400 ml kippenbouillon
  • 50 gram boter
  • zout en versgemalen zwarte peper

Voor de garnering:
  • 100 gram mix van verschillende wilde paddenstoelen, schoongemaakt
  • 75 gram hazelnoten, grof gehakt
  • klontje boter
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • een paar druppels hazelnootolie
  • 125 ml crème fraîche

Voorbereiden
Wel de porcini ± 15 minuten in het lauwwarme water.
Zet de sjalotjes 3 minuten aan in de boter met een snuf zout. Laat ze niet kleuren.
Voeg de verse paddenstoelen toe en bak een paar minuten mee.
Hak de gewelde porcini fijn en bak die ook mee, bewaar het weekwater. Giet dat door een zeefje erbij en voeg ook de kippenbouillon toe.
Breng alles aan de kook en laat zachtjes 20 minuten koken.
Pureer de soep met een blender of een staafmixer.
Voeg het klontje boter toe en mix nog even mee tot een mooie gladde crème. Ik heb er om de soep iets romiger te maken ook nu al een flinke eetlepel crème fraîche doorgeroerd. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Bereiden
Verwarm de soep tot hij net kookt en verdeel over 6 kommen.
Bak terwijl de soep warm wordt voor de garnering de paddenstoelen met de hazelnoten in wat boter en breng alles op smaak met zout en versgemalen peper.
Garneer de soep met een schep crème fraîche, gebakken paddenstoelen, de hazelnoten en een paar druppels hazelnootolie.

Geen opmerkingen: