16 juli 2010

Cake met gedroogd fruit

Cake met gedroogd fruit

Eerder vanavond bakte ik deze simpele en lekkere cake. We hebben hem natuurlijk geproefd, maar het grootste stuk is voor morgen, als snoeperij tussen alle bedrijven door voor de deelnemers aan de workshop Brood bakken. Inmiddels staat alles klaar, van mengkommen tot bloem en meel, van weegschalen tot bakkerszout, van kneedmachines tot gedroogde tomaatjes, van rijsmandjes tot lijnzaad . De recepten liggen in mapjes op tafel, de bakplaten liggen klaar op de Rofco en ik heb er weer zin in :-).

Het recept van deze cake is afkomstig van de blog La Recette du Jour, een erg leuke blog die ik onlangs ontdekte.

Als gedroogd fruit heb ik een mengsel van gele rozijnen, cranberry's en gekonfijte sinaasappelschil gebruikt. De geschaafde amandeltjes bovenop heb ik - heel dom - vergeten....

Cake met gedroogd fruit

Recept printen
  • 225 gram zachte ongezouten roomboter
  • 225 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 4 grote eieren
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 60 ml melk
  • 250 gram gedroogd fruit (rozijnen, cranberry’s, abrikozen, vijgen, pruimen ….), zonodig in kleine stukjes
  • 1 grote appel, zonder schil en in blokjes
  • 3 theelepels kaneel
  • 25 gram geschaafde amandelen
  • poedersuiker (optioneel)
  • bakvorm van ± 30 x 25 cm
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier zodat aan de twee lange kanten het bakpapier uitsteekt (dan kan je naderhand de cake er zo uit tillen).

Mix de boter en de suiker (met handmixer of platte klopper standmixer) in ± 5 minuten licht en luchtig. Mix het vanille extract erdoor. Voeg de eieren één voor één toe. Volgende ei pas toevoegen als vorige ei geheel is opgenomen. Mix er tegelijk met een ei een eetlepel van het zelfrijzende bakmeel door, dit voorkomt dat het mengsel gaat schiften. Blijf na het laatste ei nog een paar minuten mixen. Voeg de melk toe.
Meng het resterende zelfrijzende bakmeel en het bakpoeder door elkaar en schep het er met een spatel door.

Meng het gedroogde fruit met de appel en de kaneel door elkaar en schep het door het cakebeslag.

Schep het beslag in de bakvorm, strijk de bovenkant glad en bestrooi met de geschaafde amandelen.

Bak de cake in het midden van de oven in 35 – 40 minuten gaar en goudbruin. Dek als de bovenkant te snel bruin wordt de bakvorm af met aluminiumfolie. Laat de cake 5 - 10 minuten in de vorm afkoelen en til dan met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat op een rooster verder afkoelen.

Cake met gedroogd fruit

Bestrooi voor het serveren eventueel met wat poedersuiker.

Bron: La Recette du Jour

5 opmerkingen:

lie zei

Hallo,
Dit ziet er weer ontzettend lekker uit.
Veel succes en plezier met de workshop.
Lie

Marion B. zei

Ook zonder het amandelschaafsel was de cake heerlijk! We hebben reuze genoten vandaag van je workshop. Met tassen vol, en een hoofd vol, want wat leer je veel op zo'n dag, gingen we weer naar huis. Vanavond een soepje gegeten met het broodje wat je voor ons gebakken had. Heerlijk. Morgen bij het ontbijt zullen we genieten van de witte broodjes die we bij je gemaakt hebben.....als er nog over is na vanavond.....
Fijne zondag, Martin en Marion.

Anoniem zei

Heerlijke cake. Recept klopt als een bus.

Anoniem zei

heerlijk deze cake, helemaal gelukt en zooooo lekker ook

17 december 2013

Judith zei

Een erg lekkere cake die ook bij de visite goed in de smaak viel. Als iedereen vraagt om een 2e stuk dan kan het niet anders dan dat ie echt lekker is.