30 juli 2008

Zomerse fruittaart

Zomerse fruittaart

Om je vingers bij op te eten

Het recept voor deze taart wil ik jullie niet onthouden; hij is zo ontzettend lekker. Mijn gasten waren er helemaal stil van!

Zomerse fruittaart
Recept printen

Bodem:
  • 205 gram patentbloem
  • 65 gram poedersuiker
  • snuf zout
  • 125 gram hele koude roomboter, in stukjes
  • 1 grote eidooier, los geroerd
Banketbakkersroom:
  • 480 ml volle melk
  • 6 grote eidooiers
  • 100 gram suiker
  • 35 gram maizena
  • 1 ½ theelepel vanille extract
  • 50 gram roomboter, in stukjes
Topping:
  • frambozen
  • blauwe bessen
  • bramen
  • kleine of gehalveerde aardbeien
Bodem:
Doe de bloem, poedersuiker en het zout in een foodprocessor, meng kort met de pulsknop. Verdeel er de blokjes boter over en mix met de pulsknop tot de boter de grootte van een doperwt heeft. Voeg het eigeel toe en meng - met de pulsknop in een paar keer - tot het deeg net samenkomt. Stort het deeg en kneed het voorzichtig en kort door.

Vet een ronde taartvorm van ± 24 cm - bij voorkeur met een losse bodem - in. Druk het deeg uit over de bodem en zijkanten van de vorm. Bewaar het overgebleven deeg in de koelkast om naderhand eventuele scheurtjes mee te repareren. Zet de vorm minstens 30 minuten in de vriezer.

Verwarm de oven voor op 190 ºC. Beboter de glimmende kant van een stuk aluminiumfolie en druk de folie met de beboterde kant op het deeg. Omdat de bodem bevroren is hoeft hij niet voorgebakken te worden met een steunvulling. Zet de bodem op een bakplaat en bak 25 minuten in het midden van de oven. Verwijder de folie. De bodem kan wat onregelmatig gerezen zijn, druk dan de bodem terug met de achterkant van een lepel. Als er wat scheurtjes zijn ontstaan in de bodem dan is het nu het moment om te repareren. Druk kleine stukjes van het overgebleven deeg over de scheurtjes. Zet de bodem terug in de oven en bak nog ± 8 minuten tot het deeg goudbruin is.

Laat (in de vorm) op een rooster volledig afkoelen.

Banketbakkersroom:
Breng de melk aan de kook.
Mix (handmixer of platte klopper standmixer) ondertussen de eidooiers met de suiker en de maizena tot een dik mengsel. Voeg al mixend ± 60 ml van de hete melk bij het dooiermengsel. Voeg dan - nog steeds mixend - de rest van de melk toe. Doe het mengsel terug in de pan waar de melk in gekookt heeft en zet op middelhoog vuur. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat het - nog steeds roerend - 1 - 2 minuten zachtjes koken. Draai het vuur uit.

Voeg het vanille extract toe. Laat het mengsel 5 minuten staan en wat afkoelen en roer er dan de klontjes boter door. Blijf roeren tot een glad en egaal mengsel.

Doe de banketbakkersroom over in een schaal. Bedek met een stuk plastic folie (dit voorkomt velvorming) en laat in de koelkast volledig afkoelen. Heb je haast zet dan de kom in een andere kom gevuld met wat ijskoud water en ijsklontjes. Roer af en toe en laat staan totdat de room afgekoeld is, ± 20 minuten. De banketbakkersroom kan 3 dagen in de koelkast bewaard worden.

Taart opmaken:
Doe dit pas vlak voor het serveren. Als je het langer van tevoren doet wordt de bodem zacht. Je kunt dit wat voorkomen door de taartbodem voordat de banketbakkersvulling erop gaat in te smeren met gesmolten chocolade (puur, melk of wit).

Roer de banketbakkersroom met een garde door. Lepel de banketbakkersroom over de taartbodem, vul hem tot de rand (je houdt iets over). Strijk met de achterkant van een lepel glad. Verdeel het fruit erover.

Bron: Baking from my home to yours van Dorie Greenspan (hoe kan het ook anders, alles uit dat boek van Dory is heel erg lekker ...).

Eet smakelijk!

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Hmmm dat ziet er lekker uit!! :-))

Anoniem zei

Ziet er idd lekker uit!

Als je een kleinere vorm gebruikt van 10 of 15 cm, moet je dan ook de bereidingstijd, temperatuur oid veranderen?

Alvast bedankt voor je reactie

Anoniem zei

Was vanmiddag op de markt om bramen te kopen (bosbessen en frambozen heb ik al in huis)met de bedoeling deze fruittaart ook te maken.....maar jeetje wat zijn groente en fruit belachtelijk duur op dit moment. :-( Even geen fruittaart als deze voor mij dus op dit moment!

Elly bij kleinere hoeveelheid baktemperatuur hetzelfde houden, alleen baktijd verminderen

Levine zei

Soepkipje: je kunt de bramen ook weglaten hoor, gewoon fruit gebruiken wat je op dat moment hebt.
Ellie: zie het antwoord van Soepkipje, maar ik denk dat het niet zoveel uitmaakt qua baktijd. De boel moet toch gaar worden.

Unknown zei

Hi Arden,

Dit zelfde recept heb ik maar dan in plaats van banketbakkersroom met mon-chou. Ik meng wat poedersuiker door de mon-chou om hem iets zoeter te krijgen. Als je een keer niet veel tijd hebt is het een uitkomst en ook erg lekker.

Groet

Anoniem zei

Hoi Arden,

Deze taart lijkt me heerlijk, en ik ga echt niet wachten tot de zomer hahaha..

Heb nog wel een vraagje, is het ook mogelijk om de taart te bakken in een dikke vorm? En kan ik het deeg ook kneden met mijn handen/mixer? Ik heb namelijk geen foodprocessor, welke volgorde moet ik dan aanhouden? Alvast erg bedankt!!

Groetje Lisa

Levine zei

@Lisa: je kunt het deeg ook met de hand maken. Dan moet je de boterblokjes met twee messen of een pastryblender door de bloem snijden of de boterblokjes met je vingertoppen door de bloem wrijven. Zie als voorbeeld dit recept: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2007/12/quiche-met-groene-asperges-en-tomaten.html

Wat bedoel je met een dikke vorm?

Anoniem zei

Hallo Arden,

Met dikke vorm bedoelde ik eigenlijk een dichte taartvorm..

Hmm met 2 messen de boter heel fijn krijgen, ik weet nu al dat dat een kliederboel bij mij gaat worden haha.. Maar het kan ook met mijn vingertoppen, gewoon erdoorheen wrijven en dan kneden gewoon?

Levine zei

@Lisa: het is de ouderwetse manier om deeg voor bijvoorbeeld appeltaart te maken. Je moet ervoor zorgen dat de boter niet smelt, niet te lang met je vingers erin zitten dus ;-). Net zolang doorgaan totdat het deeg op broodkruimels lijkt.