16 juli 2008

Semolinabrood (1)

Semolinabrood

Regelmatig bak ik brood met 100% semolina. Heerlijk brood! Inmiddels heb ik een aantal succesrecepten in mijn repertoire. Hieronder het 1e recept, de rest volgt.

Dit brood is het makkelijkste brood wat ik ooit gemaakt heb. Soepel deeg, dat zelfs met de hand makkelijk te kneden is (maar ik ben lui en laat het kneden door mijn KitchenAid).

Ik gebruik voor mijn semolinabroden altijd Semola di grano duro rimacinata - 176 van De Cecco. Semola betekent ' griesmeel', 'di grano duro' betekent dat het van harde tarwe afkomstig is en rimacinata betekent 'opnieuw gemalen'. Hele fijne griesmeel dus. Deze semolina is ook uitermate geschikt om er verse pasta mee te maken. Semolina is o.a. te koop bij de Jumbo, Sligro en Italiaanse delicatessenwinkels.

De percentages voor dit brood zijn bijna allemaal standaard: 100% meel, 1% droge gist, 60% water, 3% suiker, 2% zout en 10% olie. De laatste hoeveelheid is wat hoger, standaard is 3 - 5%.

Het recept komt uit één van mijn favoriete broodbakboeken: Local Breads van Daniel Leader.

Semolinabrood
  • 500 gram semolina
  • 5 gram droge gist
  • 15 gram suiker
  • 50 gram goede olijfolie
  • 10 gram zout
  • 300 gram lauwwarm water
  • bakblik van ± 25 cm, ingevet
Werkwijze KitchenAid: doe meel, gist, suiker en zout in de kom van de KA. Voeg de olie en het water toe. Roer met de platte klopper of een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg.

Werkwijze broodbakmachine: doe alle ingrediënten in de bak van de bbm. Kneed ± 10 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand, doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom en volg verder de werkwijze zoals hieronder beschreven.

Doe het deeg over in een licht met olijfolie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het rijzen totdat het deeg verdubbeld is, 1 - 1,5 uur.

Stort het deeg op een licht met olijfolie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit (= doorslaan) en bol het losjes op. Laat het deeg ± 20 minuten afgedekt rusten (het is daarna makkelijker te vormen). Druk het deeg uit tot een rechthoek. De korte kant moet ongeveer even breed zijn als het broodbakblik. Rol het deeg vanaf een lange kant stevig op en druk de naad dicht. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Bestuif/bestrooi de bovenkant van het deeg licht met semolina.

Dek het deeeg af met ingevet folie en laat het op kamertemperatuur in 60 - 90 minuten rijzen tot bijna dubbel volume. Verwarm intussen de oven voor op 190 ºC.

Bak het brood in 35 - 45 minuten gaar en bruin. Het is gaar als de interne temperatuur van het brood ± 95 °C is en het hol klinkt als je op de bodem klopt.

Stort het brood direct uit het bakblik op een rooster en laat het afkoelen voordat je het gaat snijden.14 opmerkingen:

janjoke zei

Beste Arden,

Met dit recept ben ik heel blij, want ik had semolinameel gekocht en bleek toen nog 2 zakken in voorraad te hebben. Het is een heerlijk brood geworden. Ga ik vaker bakken.

koken in de buurt zei

lekker spul he, dat semolina. Ik maak er ook de pasta mee.

Emtec zei

ff meegeven:In België kan je "De Cecco Semola" kopen in de Delhaize.

Iris zei

Heerlijk zacht brood, lijkt wel cake!

Anoniem zei

Wat een prachtige structuur van het deeg. Het is een heel mooi en lekker brood geworden met een mooie krokante korst. Ook een blijvertje.

Rixt zei

Dag Arden, ik mag eindelijk weer koken en bakken na mijn operatie en heb dit heerlijke brood gemaakt. Vele malen lekkerder dan het brood dat ik tot nu toe in de broodbakmachine heb gemaakt met kant en klaar mixen. Voor het eerst dat iedereen het lekker brood vond. Binnen een half uur op!

Thomas zei

Hoi Arden,

Ik lees je blog al enig tijd, en heb er al een aantal recepten van gemaakt. Gisteren was ik in de binnenstad (van Enschede) op zoek gegaan naar betere bloem/meel dan in de meeste supermarkten te krijgen is. Helaas niet echt veel gevonden. Maar bij de toko verkochten ze wel semolina van harde tarwe. Ik heb een zak van 5 kg gekocht, van Sourbry. Maar ook een aantal kleine zakjes met 'fijne semolina'. Heb met de semolina van Sourbry dit semolinabrood gebakken. Was goed gelukt en erg smakelijk! Vraag me alleen af of deze semolina fijn genoeg was, en of het andere zakje beter was geweest.
Zie hier voor foto's van beide verpakkingen:
http://dl.dropbox.com/u/1974016/semolina1.JPG
http://dl.dropbox.com/u/1974016/semolina2.JPG

Nu ligt er een pizzadeeg te rusten/rijzen op het aanrecht, waar ik 1/4 van de gewone patentbloem die ik daar meestal voor gebruik heb vervangen met semolina. Ben benieuwd.
Binnenkort maar eens langs bij de natuurwinkel hier in Enschede, want daar schijnen ze wel meerdere soorten meel/bloem te hebben. Want om nou meteen kilo's van het internet te bestellen..

Miranda zei

Wat een heerlijk brood! Deze gaat zeker in de herhaling. Dank je voor dit recept.

debbydebbs zei

Tip voor de Duitse Bloggers: volgens mij is dit Spätzle-mehl, vergrijkbaar bij de beter gesorteerde Supermarkt. (ong. €1,50)
Groetjes Debby

eveline salario zei

Echt geweldig lekker brood, bedankt voor de tip. Het lijkt nog als twee druppels water op het brood van de foto ook :)

Beline zei

Wat een geweldig brood! Mijn zoon van 16 weigert ander brood te eten. Ik maak het overigens wel met een biga of een Levain. En ik gebruik course semolina van het merk TRC. Daar zit maar liefst 15% proteine in. Te koop per anderhalve kilo voor €2,95 (ook nog eens spotgoedkoop) bij goed gesorteerde Aziatische supermarkten/toko's. Zelf heb ik het gekocht bij de Indiase toko India Gate aan het Hobbemaplein te Den Haag.

H.Hendrikse zei

Heb zojuist een heerlijk brood gebakken, precies volgens het recept. Een vraag: om er bolletjes van te bakken, kan ik ditzelfde recept dan aanhouden? Misschien wat meer gist?

Levine van Doorne zei

Je kan voor bolletjes het recept aanhouden. Meer gist hoeft niet. Van meer gist gaat het deeg alleen sneller rijzen, de bolletjes worden er niet luchtiger door. Let op: rijstijden in het recept zijn niet absoluut. Het deeg is altijd leidend. Bakze!

H.Hendrikse zei

Heb zaterdag de bolletjes gebakken volgens jouw (brood)recept, zijn heerlijk en lekker zacht. Bedankt.