30 september 2007

Cake met roquefort, spek en walnoten

Cake met roquefort, spek en walnoten

Uit: “De cakes van Sophie” van Sophie Dudemaine

Bereidingstijd: 1 uur en 10 minuten (plus afkoelen)
Benodigdheden: kleine cakevorm, licht ingevet en bekleed met bakpapier (laat de lange zijkanten overhangen). Kan ook in bijv. muffinvormpjes gebakken worden, de baktijd is dan korter (± 30 minuten)
  • 50 gram mager rookspek of pancetta, in reepjes
  • 1 theelepel zonnebloemolie/olijfolie/arachideolie
  • 50 gram gepelde walnoten, grof gehakt
  • 2 snufjes versgemalen peper
  • 3 eieren, maat L
  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • ½ dl walnotenolie
  • ½ dl arachideolie
  • 1 ¼ dl volle melk, lauwwarm
  • 100 gram geraspte gruyère
  • 135 gram roquefort
Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Bak de spekreepjes in de theelepel olie in een koekenpan op hoog vuur.

Voeg de gehakte noten en peper toe. Schep alles door elkaar en laat nog 5 minuten op laag vuur staan.

Klop in een kom de eieren, bloem en bakpoeder met een garde door elkaar.

Voeg al kloppend geleidelijk beide soorten olie en de verwarmde melk toe.

Schep de gruyère door het beslag.

Verbrokkel de roquefort boven het spekmengsel en spatel door het beslag.

Schep het in een licht ingevette en met bakpapier bekleedde vorm en bak de cake in circa 45 - 55 minuten gaar.

Laat circa 10 minuten in de vorm afkoelen. Met behulp van het bakpapier uit de vorm tillen en op een rooster verder laten afkoelen. Lauwwarm het lekkerst!

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: