18 december 2006

Cranberrytulband

Ja, ze zijn er weer.............. verse cranberries :-). Heerlijk om compote mee te maken, in sauzen, in de rode kool, in cake en muffins enz. enz. én ze schijnen te helpen bij blaasontsteking.

Onderstaande tulband is kruidig en fris tegelijk. Als je niet van cranberries houdt, maak hem dan zonder vulling, ook dan is ie erg lekker.

Cranberrytulband

Vulling:
  • 60 gram blanke amandelen
  • 150 gram verse cranberries
  • 2 theelepels kaneel
  • 85 gram witte basterdsuiker
Deeg:
  • 110 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 2 grote eieren, losgeklopt
  • 160 gram witte basterdsuiker
  • 225 gram zure room
  • 40 gram fijngehakte amandelen
  • 325 gram bloem
  • mespunt zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • poedersuiker, om te bestrooien
  • tulbandvorm, ingevet
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Maal de amandelen in een keukenmachine tot een grof poeder en doe dit in een grote kom. Maal in de keukenmachine de cranberries grof. Schep ze bij de amandelen en voeg kaneel en suiker toe. Meng het geheel goed.

Klop met een mixer de zachte boter, losgeklopte eieren, suiker, zure room en de fijngehakte amandelen tot een zacht mengsel. Zeef bloem, zout, kaneel, baking soda en bakpoeder boven het botermengsel. Schep het voorzichtig door elkaar.
Schep de helft van het deeg in de ingevette vorm. Verdeel het cranberrymengsel over het deeg.


Schep de rest van het deeg erop.

Bak de tulband ongeveer 50 minuten. Hij is gaar als een prikker in het dikste gedeelte van de tulband gestoken er schoon uitkomt. Laat de tulband 15 minuten in de vorm afkoelen. Haal de tulband voorzichtig uit de vorm en zet hem op een rooster. Strooi en poedersuiker over en laat de cake volledig afkoelen voordat je hem gaat snijden. Eventueel vlak voor serveren nogmaals met poedersuiker bestrooien.

Ter info:
De cranberry of veenbes komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is in Nederland een exoot. In 1840 is een vat bessen op Terschelling aangespoeld, waarna ze hier inburgerde. De plant is hier in 1868 ontdekt door de botanicus Franciscus Holkema. Op Terschelling komen uitgebreide velden van de cranberry voor, en de pluk van de bessen is er aan een veenbes-bedrijf verpacht. De oogst van de Terschellinger Cranberries vindt plaats gedurende de maanden september en oktober. Ook op Vlieland komen grotere velden voor. Op de overige waddeneilanden is de Cranberry een zeldzaamheid. De cranberry wordt ook in klein aantal gevonden in het Fochteloërveen en het Eesveen op de grens van Friesland en Drenthe. De officiële Nederlandse naam van de plant is cranberry of Amerikaanse veenbes. Ook wordt de plant wel Lepeltjesheide genoemd. Op Terschelling staat de plant bekend als Pieter-Sipkesheide, naar de vinder van het vat in 1840.

Eet smakelijk!

1 opmerking:

ClaravA zei

Een vraagje: als ik deze in minitulbandjes wil maken, hoe lang denk je dat ze moeten bakken?