12 januari 2015

Wortelsoep met kerrie, gember en kokosmelk


Met dit recept wordt er een nieuw label aan mijn blog toegevoegd: de Thermomix. De Thermomix TM5 staat sinds een paar weken prominent op mijn aanrecht en ik ben er razend enthousiast over. Meer weten over de Thermomix? Lees dan dit artikel op mijn blog.

Smaakmakers in deze soep zijn kerriepoeder en verse gember. Het recept is afkomstig van de blog The Bojon Gourmet. Ik heb het recept gehalveerd en het sap van de limoen (per ongeluk) weggelaten.

Hieronder staat zowel de werkwijze om de soep te maken in een Thermomix als in een gewone pan beschreven.

Wortelsoep met kerrie, gember en kokosmelk
  • 1 ui, gehalveerd
  • stuk gember zo groot als een kleine duim, in schijfjes
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 theelepel (milde) kerriepoeder
  • 350 gram worteltjes, in stukken
  • 225 gram aardappelen, in stukken
  • 600 ml groentebouillon (of water + bouillontablet)
  • 200 ml kokosmelk (blik) + nog een beetje voor garnering *
  • zout en versgemalen peper
  • sap van een ½ limoen (optioneel)
  • fijngehakte verse korianderblaadjes, om te garneren

In de Thermomix:

  1. Doe ui en gember in de mengbeker en hak 5 seconden/snelheid 5/dop erop. Schraap het mengsel naar beneden.
  2. Voeg de kokosolie toe en sauteer 3 minuten/120 °C/snelheid 1/zonder dop.
  3. Voeg kerriepoeder toe en sauteer 3 minuten/120 °C/snelheid 1/zonder dop.
  4. Voeg stukken wortel en aardappel toe en hak 6 seconden/snelheid 4/dop erop.
  5. Voeg groentebouillon toe en kook 30 minuten/100 °C/snelheid 1/dop erop. Check of de wortel en aardappel gaar zijn. Zo niet, dan nog een aantal minuten verder laten koken.
  6. Voeg de kokosmelk toe en pureer 1 – 2 minuten/snelheid 5 – 9. Verhoog geleidelijk de snelheid. Vergeet niet de dop erop te zetten!
  7. Proef of er nog wat zout bij moet en roer er eventueel het limoensap door.
  8. Giet de soep in kommen, giet er wat kokosmelk over en garneer met koriander.

*Je kunt in plaats van kokosmelk uit blik te gebruiken ook in de Thermomix van geraspte kokos heel eenvoudig kokosmelk maken: doe 40 gram kokosrasp en 400 gram water in de mengbeker en mix 2 minuten/snelheid 10/dop erop. Je kunt de kokosmelk eventueel nog zeven in een notenmelk zeefzak, maar dat hoeft niet persé.

In de pan:
  1. Snipper de ui en gember en snijd de wortelen en aardappelen in kleinere stukjes.
  2. Verhit de kokosolie in een pan met dikke bodem, voeg ui, gember en kerriepoeder toe en bak op zacht vuur tot de ui zacht is, 10 – 15 minuten. Regelmatig omroeren.
  3. Voeg de worteltjes en aardappel toe en de groentebouillon toe en breng aan de kook. Kook de groenten op zacht vuur gaar in 25 – 30 minuten.
  4. Haal de pan van het vuur en roer er de kokosmelk door.
  5. Laat de soep wat afkoelen en pureer vervolgens in een foodprocessor of met een staafmixer.
  6. Proef of er nog wat zout bij moet en roer en eventueel het limoensap door.
  7. Verwarm de soep weer, niet laten koken.
  8. Giet de soep in kommen, giet er wat kokosmelk over en garneer met koriander.


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Vorige week deze soep gegeten, heerlijk!!
Ik had de soep de dag ervoor gemaakt, de smaken waren heerlijk intens.

Ingrid

Marjo zei

Geweldig...dat er thermomix recepten op je blog staan...ga dit recept binnenkort proberen....grt Marjo

Unknown zei

Ja, erg leuk dat je de thermomix gebruikt. Ik kan er niet meer zonder. Bedankt voor dit leuke recept.

Unknown zei

Kun je deze soep ook invriezen?